Verslag

Zomergem

Dag van de veeteelt zondag 22 maart 2009 te Zomergem.

 

Drie weken vóór Pasen,had naar jaarlijkse gewoonte de Paaslammerenmarkt plaats op het marktplein van Zomergem.Voor onze Belgische Hampshirefokkers “ the place to be” om hun beste slachtlammeren naar voren te brengen. In tegenstelling tot de meeste prijskampen ging het hier dus enkel specifiek om de slachtkwaliteit van de lammeren. Een eindproduct dat grotendeels wordt bepaald door de verhouding tussen vlees en vet .


Het schatten van de slachtkwaliteit van levende lammeren – bevleesdheid en vetaanzet- vraagt wel de nodige kennis.Voor deze moeilijke karwei werd er beroep gedaan op de heren Marc De Rooze en Jean Berkens.


Zij hebben al meer dan dertig jaar een rijke beroepservaring in verband met de slachtwaarde van lammeren in het algemeen .
Bij de toelichting na van hun beoordeling van de hampshire lammeren onthouden we drie belangrijke aspecten: de vorm , de bouw en de dikte van de huid geven veel prijs over de bevleesing van een dier en… zonder een goede achterhand kun je moeilijk spreken van een echt paaslam, aldus de wijze woorden van beiden keurders.

Uitslagen:  


            Beste lot:


        1. Guido Steegmans, Lummen.
        2. Geert Cattoir, Adegem.
        3. Nico Boelens, Bassevelde.
        4. Geert Cattoir, Adegem.
        5. Guido Steegmans, Lummen.

           Beste lam:


       1. Guido Steegmans, Lummen.
       2. Nico Boelens, Bassevelde.
       3. Geert Cattoir,Adegem.
       4. Guido Steegmans, Lummen.
       5. Geert Cattoir, Adegem.

De huldiging van de winnaars en de bijhorende prijsuitreiking vond plaats in het gemeentehuis van Zomergem waar ook ter afsluiting van "De Dag van de Veeteelt" nog een receptie werd aangeboden.

Freddy Stevens.

 

Terug