Verslag

Wiekevorst

Verslag schapenprijskamp “Wiekevorst” 2008.

 

Verslag  Wiekevorst  zaterdag 13 september 2008.

De  provinciale  prijskamp van Antwerpen stond na Limburg  dit jaar ook open voor Hampshire Down fokkers van buiten deze provincie, omdat deze keuring kadert in het  beurtrolsysteem onder de vlaamse provincies. Het evenement vond plaats ter gelegenheid van de 25ste Landbouwdag  op de terreinen langs de Heerweg te Wiekevorst. Om de Hampshire Down te keuren werd er, net zoals in 2007,  gekozen voor een jurylid uit Nederland, de heer Harry Roekevisch bijgestaan door onze Belgische collega-keurder, Geert Cattoir.
Snel bleek dat de opdracht die beide keurders werd opgelegd  een moeilijke oefening bleek te zijn daar er bij de gepresenteerde lammeren toch leeftijdsverschillen waren.  Maar met de nodige ervaring ,  kennis  en samenspraak werden deze rubrieken deskundig gerangschikt. Na elke reeks kregen de fokkers de nodige  uitleg over hoe en waarom de dieren zo werden geplaatst. Na afloop van de keuring gaf de heer Harry Roekevisch een algemene nabeschouwing over zijn bevindingen bij het keuren van de Belgische Hampshires.
Integenstelling tot vorig jaar stelde de heer Harry Roekevisch met tevredenheid vast, dat er dit jaar  duidelijke een verbetering was vast te stellen aangaande het beenwerk bij de dieren.
De typische raskenmerken van een Hampshire schaap moeten zeker behouden blijven, zwarte oortjes, goed afgelijnde wolzones op de snuit enz. Oppassen niet in een ander type schaap terecht te komen zoals de Oxford Down of andere. Streef naar lengte, zorg voor voldoende ruimte zonder de bespiering uit het oog te verliezen. Ook wij Hampshirefokkers in Nederland streven naar een meer bevleesd dier maar liefst zonder  inboeting  op de grootte van het dier, aldus Harry Roekevisch.

De heer Harry Roekevisch dankte tot slot de Provinciale Vereniging van Vleesschapen van de provincie Antwerpen voor het vertrouwen in zijn opdracht. Ook alle deelnemende  fokkers kregen een welgemeende “dank u”.

Besluit:
Uit zijn betoog kon je de volgende goede raad afleiden: fokkers met de sterk bevleesde dieren wees voorzichtig, tracht iets groter te fokken, fokkers met grote dieren ga op zoek naar meer bespiering en een betere achterhand.  Gelukkig ligt voor ons, Belgische Hampshire Down  fokkers, de waarheid wel ergens in het midden.

Hoewel de zon het liet afweten kunnen we terugblikken op een mooie dag , helaas was het de laatste prijskamp voor Hampshireschapen in Vlaanderen voor dit jaar. Vanaf nu kunnen wij fokkers, ons geheel focussen op de dek- en  lammerperiode, de mooiste en spannendste periode van het jaar voor ons schapenliefhebbers.

Ook Maria, Ludo, Wim en andere medewerkers, die garant stonden voor de lekkere broodjesmaaltijd tijdens de middagpauze, dank u.  (Ook de rijstpap en de tiramisu waren om duimen en vingers af te likken).

Op zaterdag 8 november 2008 zien we elkander weer op het “Gezellig Samenzijn” in zaal “De Lindekens” Kerkstraat 74 te Massenhoven.  Kan u raden over wat we gaan praten tussen soep en patatten  !!  Juist.
Tot dan.

Uitslag keuring. (enkel de 3 eersten)

A. Ooilammeren.

Reeks 1:

 1. ASSANT A van ’t Blijbosch. (Fok. + Eigenaar Freddy Stevens).
 2. ANKE van de Schijnvallei. (Fok.+ Eigenaar Maria Mertens).
 3. AYKO van ’t Sint Annahof. (Fok. + Eigenaar Guido Steegmans).

Reeks 2:

 1. ANDINDA van het Lammeke. (Fok. + Eigenaar Wim Mariën).
 2. ARANIA van de Schijnvallei. (Fok. + Eigenaar Maria Mertens).
 3. ALEXIS van de Schijnvallei. (Fok. + Eigenaar Maria Mertens).

Voor  het kampioenschap van de twee reeksen ooilammeren werd terecht ADINDA van het Lammeke  tot kampioene bekroond.
Reserve kampioene  werd ASSANTA van ’t Blijbosch.

B. Ramlammeren.

 1. ALDO van ’t Herckerhof. (Fok. + Eigenaar Rita Mees).
 2. AMIGO van ’t Blijbosch.  (Fok. Freddy Stevens – Eigenaar Wim Mariën).
 3. ANTON van het Lammeke. (Fok. + Eigenaar Wim Mariën).

Uit de reeks ramlammeren kreeg  ALDO van ’t Herckerhof de kampioenstitel toegewezen.

C. Jaarlingooien.

1.   nr. 3100/0361.  (Fok. + Eigenaar Cedric SEYS)

D. Oudere ooien.

 1. IRISCH van den Lendonck. (Fok. + Eigenaar Nico Boelens).
 2. GINA van ’t Adinghanest. (Fok. Geert Cattoir- Eigenaar Cedric Seys).

Het kampioenschap van de ooien (jaarling en oudere samen) werd gewonnen door IRISCH van den Lendonck,  reserve kampioen werd ooi nr. 3100/0361.

E.  Jaarlingrammen.

 1. JUMBO de devant les Bois. (Fok. Marcel Cuvelier –Eigenaar Rita Mees).
 2. JASTROVIC van ’t Sint Annahof. (Fok. Guido Steegmans – Eigenaar Cedric Seys).

F.  Volwassen rammen.

 1. GUANTANAMO van ’t Blijbosch. (Fok. + Eigenaar Freddy Stevens).

Het kampioenschap van de rammen (jaarling en oudere samen) werd gewonnen door GUANTANAMO van ’t Blijbosch,  reserve kampioen werd JUMBO de devant les Bois.

FS.

 

Terug