Verslag

Jodoigne

Verslag schapenprijskamp “VILLE DE JODOIGNE” 2008.

 

Het was weer verzamelen geblazen op de “Grande Place de Jodoigne” donderdag 1 mei 2008 (Hemelvaartsdag). Tijdens de jaarmarkt met zijn landbouwtentoonstelling, waar traditiegetrouw de eerste prijskamp van het nieuwe schapenseizoen wordt gehouden, kunnen de fokkers voor de eerste maal hun pasgeboren lammeren tentoonstellen. Hier kan vergeleken worden met het fokmateriaal van de andere Hampshire fokkers, en kunnen jaarlingen voor de eerste maal beoordeeld worden als volwassen schaap op hun algemene ontwikkeling en rasstandaard.

 

Maria Mertens en Philip Rousseaux fungeerden als juryleden en Ludo Bogaerts als ringsecretaris.

 

De kwaliteit van de aanwezige dieren was goed, ramlammeren en ooilammeren kunnen wel eens verschillen qua grootte door de verschillende geboortedata.

Dit is logisch want de jonge dieren bevinden zich in volle ontwikkeling wat het jureren niet vergemakkelijkt.

 

Met welke punten houdt de jury rekening tijdens het keuren:

 

  1. de bevleesdheid: dit doen ze door het dier te betasten, niet altijd gemakkelijk vooral als de dieren in de wol gepresenteerd worden.
  2. algemeen voorkomen: hier komen de rasstandaard, de ontwikkeling, de standen en de conditie van het dier aan bod.

 

Uitslagen:

 

Bij de ramlammeren werd Rita Mees met “ABOUJAJA van ’t Herckerhof” kampioen. ARUNA van Guido Steegmans werd knap tweede vóór KIKI van André Goffin.

Er wacht Aboujaja een mooie toekomst bij zijn nieuwe eigenaars Nico en Vanessa Boelens van de fokkerij  “Van den Lendonck”  te Bassevelde.

 

Bij de eerste reeks ooilammeren stond AYCO van Guido Steegmans op de eerste plaats, gevolgd door ANGIE van Geert Cattoir en ADINDA van Wim Mariën.

Bij de tweede reeks was het ASSANTA van Freddy Stevens die de reeks won vóór ABBY en ALLY, twee dieren van Geert Cattoir.

Het was uiteindelijk “ASSANTA van ’t Blijbosch” die de kampioenstitel behaalde.

 

Er werden 3 reeksen jaarlingooien gepresenteerd, geen gemakkelijke klus voor de jury, wel een mooi spektakel voor het publiek.

Het waren JESSI, JENNA en JESSA, 3 prachtige dieren uit de fokkerij van Geert en Christa Cattoir, die de eerste plaatsen behaalden.

Uiteindelijk werd ”JESSA van ’t Adinghanest” als kampioene aangeduid onder het goedkeurend oog van de omstaanders.

 

Cedric Seys presenteerde als eigenaar een prachtige ontwikkelde ram “JESTROVIC van ‘t Sint Annahof“, een dier afkomstig uit de fokkerij van Guido Steegmans te Lummen.

Hij kreeg terecht de kampioenstitel, het lint en de beker.

 

De eerste keuring van het jaar verliep onder een dreigend wolkendek maar uiteindelijk bleef het, op enkele druppels na, droog tot het einde van de prijskamp. Tussen pot en pint werd er nog nagepraat, nadien gingen, bij het opladen van de schapen, de hemelsluizen open met alle varianten van neerslag en dondergeroffel.

 

De tweede prijskamp van het jaar vindt plaats op het prachtige domein van de landcommanderij Alden Biesen in de Maastrichterallee op zondag 6 juli 2008.

 

Freddy.

...

...................................

Terug