Verslag

Gent

Verslag rammenprijskamp Agriflanders Gent.

Op 10 januari 2009 werd op Agriflanders te Gent door de Kleine Herkauwer Vlaanderen (KHV) de eerste Vlaamse Rammenprijskamp ingericht voor alle erkende rassen.
Voor onze Hampshire Down fokkers, een zeer moeilijke tijd om zich vrij te maken, daar we volop in de lammerperiode zitten. Door het beperkt aantal inschrijvingen werden de jaarling- en oudere rammen in één reeks geplaatst.
De heer  Geert Cattoir werd door KHV aangesteld om onze Hampshire Down rammen te keuren en om een kampioen en een reserve kampioen aan te duiden.

Nadat de begeleiders hun dieren in de ring brachten, werden deze op vraag van de jury volgens leeftijd gepresenteerd om ze alzo te beoordelen:

  1. Clint van ’t Adinghanest, ouderdomsdeken, (°28/12/99) eigenaar: Eddy Oosterlinck uit Vinkt Deinze. ( fokker: Geert Cattoir).

  2. Guantanamo van ’t Blijbosch, (°04/01/2004) eigenaar + fokker: Freddy Stevens uit Herk- de- Stad.

  3. Imposing Lowland, (° 31/12/2005) eigenaar + fokker:  Ignace Lootvoet uit Lo.

  4. Jestrovic van ’t Sint Annahof, (°27/12/2006) eigenaar: Cedric Seys uit Klerken. ( fokker: Guido Steegmans).

  5. Jumbo De Devant les Bois, (°17/01/2007) eigenaar: Rita Mees uit Herk- de- Stad. ( fokker: Marcel Cuvelier).

 

Clint van ’t Adinghanest, een ram van 9 jaar oud, heeft nog steeds een zeer mannelijke uitstraling. Is vrij groot, heeft voldoende lengte, is sterk en stevig gebouwd, is goed bespierd, heeft een goede nekinplanting die mooi overloopt naar de ruglijn en heeft voor zijn leeftijd nog altijd die mooie afgelijnde wolzones op de kop. Geen overtollige vetaanzetting waar te nemen wat toch de weerspiegeling is van een vrij goed bevleesd schaap. Hij werd door de keurder tweede geplaatst en werd reserve kampioen.

Guantanamo van ’t Blijbosch moest met een leeftijd van 5 jaar zijn beste kaarten bovenhalen om te kunnen wedijveren met Clint.
Geen gemakkelijke opgave voor de heer Cattoir daar de twee rammen aan elkaar gewaagd waren. Guantanamo kon Clint toch net achter zich houden vanwege zijn jongere leeftijd waardoor de bespiering en conditie iets beter waren, hij werd eerste geplaatst en kreeg de kampioenstitel terecht toegewezen.
Beiden rammen hebben in het verleden over verschillende bloedlijnen talrijke goede nakomelingen voortgebracht, wat toch zeer belangrijke fokwaardige gegevens zijn die hun beoordeling mag ondersteunen.

Imposing Lowland is een iets compactere ram, goed bespierd, fijne wol, mooie rammenkop,  maar had af te rekenen met zware concurentie en moest het op enkele kleine verschillen na afleggen tegen Jestrovic. Imposing werd vierde in de rangschikking.

Jestrovic van  ’t Sint Annahof krijgt stilaan zijn goede form te pakken, net op het ogenblik dat de prijskampen voor dit seizoen afgelopen zijn.Ongelukkiglijk voor deze ram werden, door te weinig aangeboden dieren, oudere- en jaarlingrammen samengevoegd. Alzo ging zijn kans op een eventuele ereplaats bij de jaarlingen echter verloren. Jestrovic behaalde toch waardig een derde plaats.

Jumbo De Devant les Bois, de jongste aanwezige ram, nog in volle ontwikkeling maar een op en top bevleesde ram.  Hij mist zijn zo noodzakelijke lengte en moest het dus ontgelden tegenover de overige dieren en mocht als vijfde de hekken sluiten maar……  gaat als benjamin van deze groep nog een mooie toekomst tegemoet.

Besluit.

Deze eerste rammenprijskamp mag een succes worden genoemd, proficiat aan KHV vzw voor de gekozen gedurfde formule. De deelnemers kregen de gelegenheid op Agriflanders, een toch zeer belangrijke Vlaamse land- en tuinbouwbeurs, om hun fokrammen te presenteren aan het brede publiek.Het is de manier om een visitekaartje af te geven. Het enthousiasme van de aanwezige fokkers was zeer groot. Eveneens dank  aan de jury voor zijn deskundige uitleg bij het beoordelen van de dieren.

De Rascommissie Hampshire Down.

15/01/2009

 

Terug