Ontstaan

 

De Hampshire Down is rond 1800 ontstaan in het Engelse graafschap Hampshire. Dit graafschap werd gekenmerkt door heuvelachtig, boomloos grasland met een kalkrijke bodem, ook wel 'downs' genoemd.

Aan de wieg van dit ras stonden o.a. de Wiltshire Horn, een wit en grof, laat rijp schaap, en de inmiddels uitgestorven Berkshire Knot, een vroegrijp dier met zwarte kop en benen.  Door inkruising met de robuust uitziende South Down, bekend om zijn hardheid en bevleesdheid, en door een strenge selectie werd het ras verder ontwikkeld. In 1861 werd het Hampshire Down-ras officieel door de Royal Agricultural Society erkend en sinds 1889 is er sprake van een Hampshire Down stamboek.

De Hampshire Down is een gemiddeld groot sober dier, dat gedijt in elk klimaat. Ze kunnen dan ook met groot gemak het hele jaar buiten blijven, al stellen ze een schuilplaatsje tegen de felle zon of regen wel erg op prijs.

De Hampshire Down is een vruchtbaar dier. De bronst begint al vroeg, namelijk in juni.
Wij laten meestal de ram  vanaf juli/ augustus bij de ooien, zodat ze jaarlijks omstreeks december/ januari hun lammeren krijgen. Het gemiddelde aantal lammeren per worp is 1.65. De lammeren worden zwart geboren, waarna de bewolde gedeeltes steeds meer crèmekleurig worden.

Vooral de eerste drie maanden na de geboorte groeien de lammeren zeer snel(gemiddeld 450 gr per dag). Zo bereiken de Hampshire down lammeren op een leeftijd van 9 tot 11 weken een gemiddeld lichaamsgewicht van 35 à 40 kg.
Zij kunnen als paaslammeren worden afgezet tegen de hoogste prijs. De lammeren worden dus als zuiglammeren geslacht waardoor hun vlees tot de beste kwaliteit behoort.

Het gewicht van een volwassen ram kan 100 tot 120 kg bedragen, terwijl een ooi gemiddeld 80 tot 90 kg weegt. De wol is van een fijne kwaliteit. Het gemoedelijke karakter van het ras maakt de Hampshire Down tot een plezierig en uiterst handelbaar fokdier.
De neus, oogranden, oren, knieën en het ondergedeelte van de benen zijn zeer donkerbruin tot bijna diepzwart behaard en geven de Hampshire Down een zeer vriendelijk en lief uiterlijk. Hun karakter is ook erg prettig en aanhankelijk.
De ooien zijn uitstekende moederdieren en Hampshire Down rammen hebben bewezen uitstekende vleeslam vaderdieren te zijn.

 

Terug