Eigenschappen

 

Herkomst.

De Hampshire Down is een vrij groot, sterk en stevig gebouwd vleesschaap met een vriendelijke en unieke uitstraling. De herkomst van dit schapenras is Engeland. Het ras werd erkend in 1861 door the Royal Agricultural Society. Deze dieren werden voor het eerst in België ingevoerd in 1948.

Eigenschappen.

Het huidige Hampshire Down schaap gefokt volgens de Belgische rasstandaard wordt gekenmerkt door een goede vlees- en fokkwaliteit.

Het ras heeft een vroege en lange bronst, van juni tot eind februari. De gemiddelde worpgrootte bedraagt 1,5 tot 1,7. De lammeren groeien tot 450 gr. per dag zodat ze reeds op de leeftijd van elf weken slachtrijp zijn. Het zijn dus “ snelle groeiers”. Deze groeisnelheid, het goede slachtrendement, het sappige vlees en de bijzondere smaak behoren tot de betere eigenschappen van het Hampshire Down schaap.
Door de geboortes in het vroege voorjaar zijn de zo geliefde Hampshire-paaslammeren “Gastronomische Juweeltjes”

Onze fokdieren worden geselecteerd enerzijds op bevleesdheid en anderzijds op conformatie, ontwikkeling en exterieur. De lineaire gegevens zijn belangrijk om de evolutie qua ontwikkeling van het Hampshire schaap te volgen. De gemiddelde streefmaten voor ooien zijn een lengte van 80 cm, een hoogte van 66 cm, een borstdiepte van 37 cm en een gewicht van 8O kg.
Voor rammen een lengte van 85 cm, een hoogte van 71 cm,  een borstdiepte van  40 cm en een gewicht van 1OO kg.

Uiterlijk.

De combinatie van een goede bespiering en de voorgeschreven raskenmerken, zal een een mooi krachtig ontwikkeld dier naar voren brengen dat zijn plaats onder de besten weet af te dwingen. Het rustgevende, gemoedelijke karakter van het ras maakt de Hampshire tot een gezellig, fijn en uiterst handelbaar fokdier.

HAMPSHIRE DOWN -  “HET SCHAAP MET TOEKOMST”

 

Terug